17.11.2009

Grønn utfordring

I forrige uke fikk jeg en utfordring av Steinkjerringa om å lage et innlegg om fargen GRØNN. Tusen takk for utfordringen - artig med slike innslag. For meg er grønn en farge som gir meg trygghet og ro. Den er ofte frisk og nydelig. Som farge på klær gir den meg ingenting, men som farge i naturen gir den meg masse inspirasjon og glede.



Grønn er en del av fargespekteret i hvitt lys. Grønn er den midterste fargen i regnbuen

I subtraktiv fargeblanding, blander malefarger, oppstår fargen grønn når vi blander primærfargen blå og gul. Grønn blir derfor en sekundærfarge.


Grønn farge blir produsert i naturen av planter med klorofyll i fotosyntesen, det vil si en prosess som omdanner uogansike stoffter til organsike med lyset som energikilde.

















Grønn er en viktig markeringsfarge i naturen. Den kan gi signaler om for eksempel levende planter, umoden frukt, giftlig mugg og farlige frosker. Mennekse har derfor utviklet et fargesyn med en særlig evne til å oppfatte grønne fargenyanser, ofte i motsetning til rødt. Mange fargeblinde har problemer med å oppfatte grønt riktig, de kan blande grønne fargenyanser med grå, oransje, brune og rød fargetoner av samme valør.

GRØNNE SAKER OG TING



















Ifølge den tradisjonelle fargepsykologien assosieres grønt med livet selv, og virker beroligende, friskt og avslappende. Grønt brukes derfor mye på sykehus. Fordi mennesker så lett ser forskjell på ulike grønnfarger, gjelder det imidlerid  å velge den riktige grønntonen, det vil si en som virker naturlig og behagelig, og ikke syke og giftig. Bruk av grønt kan derfor være vanskelig.

Ønsker deg en fin uke!


6 kommentarer:

 1. Ett flott grønt innlegg!
  Klem fra Mira.

  SvarSlett
 2. Super gøy å lese dette her. :-)

  SvarSlett
 3. Hei.Kjempe fine ting i grønnt.Liker bra grønt men ikke så skarp grønn.Ikke så gla i det på klær å sånt.Ha en riktig fin Tirsdagskveld.Klem fra Bodil..

  SvarSlett
 4. Det var ett fint inlagg av fargen gront!!!!Fina kort ocksa!!!!

  SvarSlett
 5. Kjempestilig innlegg. Jeg burde vært den første til å kommentere siden jeg ga deg utfordringen, men jeg har altså vært på farten, på stoff-, garn og hobbyraid i Stavanger og Oslo, og gleder meg nå til å pakke ut alt det rare jeg har fått tak i.

  SvarSlett
 6. Du fant bra mange grønne ting, ja!
  Og mange emner også!
  Klem fra nord!

  SvarSlett