18.12.2009

NISSEFAR I HORNET

Jeg er så glad i å tove.......

Å tove er en av verdens eldste teknikker. Man tror at den er eldre enn spinnekunsten. Det er faktisk gjort funn datert 600 år f. Kr. 

Her har jeg laget en nisse i horn. 
Jeg bruker maler som jeg tover utenpå, klipper opp og former. Her har jeg kropp, hode og hender som en del, lue som en annen del og hornet som den tredje. 
Jeg former ansiktet etter toving og syr på hår og skjegg. Tilslutt fester jeg nissa lua og syr nissen fast til hornet. For at ullen skal toves er den avhengig vann, varme og bevegelse. Toving skjer når man tilfører varmt grønnsåpevann og trykker og gnir på ulla.


Når temeraturen er 40 grader begynner svette og fett og gå i oppløsning, og der er derfor tilstrekkelig å vaske ull ved denne temeraturen. Når vannet blir 45 grader eller varmere, vil ullfibrene vandre og tovingen er igang. Toving forsterkes når en bruker grønnsåpe fordi såpa gjør vannet bastisk noe som fremmer toveprosessen.
Før man begynner å tove er det fint at ulla er godt karet, slik at fibrene blander seg. Når vi får vann på hendene blir fort ulla ødelagt - så lag "flakene" ferdig før du begynner. Det må være minst to lag med ull, det ene laget vannrett og det andre loddrett slik at lagene gripes i hverandre og toves sammen.


Grethe`s Nissefar i horn.

7 kommentarer:

 1. Kjempe fin!! :o)

  Ha en god helg,
  klem Fredrikke :o)

  SvarSlett
 2. Kjempeflott."Sjuendefar i huset" er min første tanke. Har tova litt men ikkje så mykje. Gjekk kurs i toving av bilder for mange år sidan, har vorte sitteunderlag det eg lagde.Ha ei riktig god helg.

  SvarSlett
 3. Vilken läcker tomte du tovat. Ser att du redan kokt julgröten här under.
  Önskar dej en skön 4-e adventshelg.
  Kramis Birgitta

  SvarSlett
 4. Hei.Så fin, Kjempe koselig.Har en del ting som jeg har kjøpt til en nabo som tidliger drev på med Toving.Kjempe fine ting.Har prøvt en del selv men blir så ekkel inne i håna.Har litt tander hud inne i hennene reagerer av grønsåpa.Ønsker deg en riktig fin førjulshelg.Klem fra Bodil...

  SvarSlett
 5. He he.. Så fin den var. Skikkelig syvende far i huset.
  Ønsker deg og dine en hærlig førjulstid.
  Klæm Susanne

  SvarSlett
 6. En knall fin nisse du har laget. Ha en riktig god jul også.

  SvarSlett